Minden élethelyzet egyedi

Amikor a coachingban dolgozunk egy élethelyzeten a válaszok keresése olyan területekre irányul, hogy a hozott helyzet miben sajátos, egyedi, páratlan. A kliensnek nem hagyjuk a coaching során, hogy a kérdést az általa megszokott, ismert gondolatkörben fogja fel. Amikor találkozunk vele, számára a helyzete még ugyanolyan, mint a többieké, akik szintén ilyen helyzetben vannak. Van a fejében egy minta, amit rávetít az ő egyéni helyzetére. Ez természetesen nem viszi őt előre, hiszen ez a mintázat már valószínűleg régi, nem a jelen helyzetet írja le, végülis számára nem jelent segítséget. Ebből az ismert gondolatkörből löködjük ki a kliens finoman abba az irányba, hogy mi a sajátos és különleges a helyzetében. 

Végülis minden élethelyzet, történet mindig egyedi, és mindig meg van rá a mód, hogy ezt így is lássuk. Egy sorshelyzetet azért nem hagyunk meg az ismert berögződések világában, mert így a produktivitásról mondanánk le. Tulajdonképpen ezért szenved az illető a helyzetében, mert nincs produktív előrelépés, egy kreativitást nélkülöző állapotban van. Ezt az elakadást úgy is el lehet képzelni, mintha egy sűrű, sötét masszában sétálnánk, ahol nem látjuk semminek sem a formáját, határait. Itt nem lehet tudni, hogy mi hol kezdődik és meddig tart. 

Szerencsére a nehéz élethelyzetek is egyre könnyebbnek és megoldhatóbbnak tűnnek, ha elkezdünk rálátni az egyedi, valódi arcukra. Amikor rálátok a helyzetemre, akkor már nem a ’massza-állapotban’ látom azt, hanem kirajzolódik egy mindig egyedi és értelmes kép. Ez a kép erős magyarázó erővel rendelkezik, és kapcsolatokra is rávilágít a többi életterülettel. Innentől kezdve már szabadon felhasználható lesz a megértés az élet minden területén. Általában egészen meglepő kapcsolódások szoktak felmerülni a megértések során a coachingban, ami az egyéni kreativitásra is nagyban utal. Ezek a megértések nagy megnyugvást és örömöt is jelentenek a kliensek számára, és mindig felszabadító érzéssel járnak együtt.

Új hozzászólás

Nyilvános szerkesztő

  • Engedélyezett HTML jelölők: <strong> <p> <br/>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.