A coaching folyamatról

A coachingot ha laikus szemmel kívülről néznénk, akkor egy egyszerű beszélgetést látnánk, ám mindeközben közben komoly munka történik lelki szinten. A coach a beszélgetés során szakmai kompetenciái segítségével reflektál a kliens által hozott témákra, életfeladatokra. Ez egy aktív figyelmi állapotban történik, amikor a coach a felhozott téma, élethelyzet mögötti mintázatokat, berögződéseket keresi. Itt dolgozunk valójában, a még nem tudatos, ki nem mondott szinten. Ha a coaching sikeres és hatékony, akkor ebből a mélyebb szinten történő megértésből nagyon sokat tudunk meríteni és a reflexiót, önmagunkra való rálátást nagyban elő tudjuk segíteni. A kliens számára egy olyan támogató, megértő közeg hozható létre, ahol a nem megértett, zavaros és ellentmondásos élethelyzeteit másképpen tudja látni, mint ahogy korábban tette.

Milyen élethelyzetekben alkalmas a coaching?

Általában rengeteg önellentmondást, fel nem oldott gátlást hordozunk magunkban mindannyian, ezért is segít olyan sok féle helyzetben a coaching. A life coachingban az egyén szintjére levetíthető élethelyzetekkel dolgozunk. Egy emberrel dolgozik egyszerre a coach, és az ő személyes, szubjektív megéléseit, nézőpontját bontjuk ki, őt segítjük a személyes helyzetének a megértésében. A coaching közben egy intim térben vagyunk, ahová nagyon finom és precíz eszközökkel tudunk eljutni, itt a coach tapasztalata és érzékenysége nagyon meghatározó, hogy ezt a teret mennyire tudja elérni. Azon túl, hogy a világ egyéni érzékelésére koncentrálunk nincsen megkötés a témát illetően, általában egyik témából kibomlik egy másik a találkozók során.

Mennyi ideig tart egy coaching találkozó?

Egy beszélgetés 75 és 90 perc közötti időtartamú, ettől egészen kicsit eltérhet, de a legoptimálisabb ez a hosszúság a hozott téma feltárására. A fókuszált figyelmi állapot, ami létrejön egy coaching alkalom során egy fokozott odafigyelést jelent. A helyzeteink megértése ebben a fókuszált állapotban jóval hatékonyabb, ám egyszerre kb 1,5 óra az idő, amit képesek vagyunk ilyen figyelmi szinten tölteni.