Mit jelent a konstelláció szó a coaching esetében?

A konstelláció szó arra utal, hogy amikor úgy érezzük, hogy valami nem stimmel az életünkben, akkor módunk van rátekinteni az adott helyzetünkre, mint különböző erők, dinamikák diszharmonikus rendszerére. Ezt a feltérképezési módot én Bert Hellinger családállítási rendszerében találtam meg, és tanulmányoztam, hogy milyen kapcsolat fedezhető fel a coachinggal, tehát én mit tudnék a klienseim számára adni ennek a módszernek az ismeretével. A válasz egyértelműen az volt, hogy nagyonis sokat, mert sok új meglátást adott az emberi viszonyaink működéséről.
A rendszer azt mondja, hogy minden ami valakinek az élethelyzetében jelen van, legyen ez egy személy vagy egy érzés, azt élőnek tekinthetjük, és képviselni tudja önmagát. Így tehát tudunk vele dolgozni felállítható, véleménye, érzései, gondolatai vannak a kérdésről. Így szükségtelenné válik bármiféle találgatás (a coaching ezt egyébként sem támogatja), mert mindenre rá tudunk kérdezni az élethelyzettel kapcsolatban.

Mikor ajánlom a konstelláció feltérképezését a coachingban?

A coaching beszélgetések kiegészítéseként szoktam javasolni a klienseimnek azokban a helyzetekben, amikor úgy látom, hogy nem tudja még megfogalmazni, hogy pontosan mi is a fennálló elakadás, tehát mondjuk még nem eléggé feltérképezhető a coachinggal, még nincs a tudatos szinten a kérdés. A hellingeri családállítás rendszerben gondolkodik, egy rendszer részei vagyunk a családban, a munkahelyen, a párkapcsolatban, bármilyen közösségben, de gyakorlatilag bármilyen élethelyzet felállítható a hellingeri módszerrel. A coaching kiegészítéseként bátran használható a hellingeri módszer, nagyban megkönnyíti a coach és az ügyfél számára is az előrelépést, a hozott helyzet helyére kerülését. Számomra a tapasztalataim, és főleg a nyugalom, amit sikerül elérni általa a kliensekben nagyon látványos és így sokszor nem is szorul további kiegészítésre.

Milyen sikereket tapasztaltam a Bert Hellinger féle családállítási rendszer alkalmazásával a coachingban?

Rövid idő alatt sikerült nagyon hosszú ideje diszfunkcionálisan működő emberi kapcsolatokat és élethelyzeteket segíteni a helyükre kerülni. Volt sok nézeteltéréssel járó szülő-gyerek kapcsolat egymás elfogadásává átalakulása, válás után a felek számára az új helyük megtalálása az új életükben, tanuláshoz való viszony javítása, hosszú ideje meglévő párkapcsolatban házassági döntés meghozása…